A cserkészet keretein túlnőtt, a felnőttségre vágyó, ám "veszélyeztetett" korban lévők csoportja. Nagyok, de nagyobbak akarnak lenni. Önállóan keresnek mindent és sokkal nehezebben viselik a korlátok szabta folyosókat. Ezért vezetőjük nagyobb teret ad nekik és meghatározza azt az irányt, amerre menniük kell és azt a sávot, amin belül szabadon "kószálhatnak".

A kósza korosztályú cserkészek 16-19 évesek. Vezetőjük jelentős teret enged, hogy kibontakoztathassák tehetségüket. Ő határozza meg azt az irányt, amerre menniük kell és azt a sávot, amin belül szabadon "kószálhatnak" - innen ered a korosztály neve.

A cserkészfoglalkozások és -programok célja, hogy az énjüket meghatározó új tapasztalatgyűjtésre fordítsák idejüket. Cserkészetünk nagyjait idézve "kötelességeket keressen" tudásával felvértezve és "a világot egy kicsit jobbá tegye". Fontos, hogy a kószák megtalálják új helyüket a csapatban.

Sokan közülük vezetőképzésen vesznek részt s már saját őrsöt vezetnek, segítenek a csapatprogramok szervezésében. A kószák ebben a a korban, a rendelkezésükre álló négy év alatt megteremtik önállóságukat és felkészülnek a vándoréletre, amikor majd valóban önállóan kell megállniuk a helyüket.