A sok játékban egységes csapattá kovácsolódnak és vezetőik védőszárnyai alatt igazi gyermekkort élhetnek társaikkal együtt, miközben észrevétlenül megtanulnak közösségben élni.

A kiscserkész korosztályt 7-11 évesek alkotják. A kiscserkészek csapatonként egységes színű nyakkendőt hordanak, két ujjal tisztelegnek. Az őrsi gyűléseik általában egyórásak. Meséből, játékból sok mozgásból, kézműves-foglalkozásokból, énekből állnak. Jellemző rájuk a könnyed, cselekedve történő tanulás lehetősége is.

A vidám kiscserkész-foglalkozásoknak, "meseerdőknek" - azaz rövid, mesés túráknak, kirándulásoknak - keretmeséje van. A programok háttértörténete által lehetőség nyílik "hétmérföldes csizmával hegyen-völgyön át" megismerni a magyar népmesék világát, vagy akár meglátogatni Mikkamakkát a Négyszögletű Kerek Erdőben.

A kiscserkészek az őrsi foglalkozásokon játékos formában sajátítják el a cserkésztudást. Őrsvezetőjük segítségével készülnek a kiscserkész próbákra - mivel mindenfajta előrelépést próbák előznek meg. Ez pedig nem más, mint a gyakorlatban tanultak visszakérdezése játékos és élményt adó formában.

A kiscserkészeknek három próbájuk van: a piros, a fehér és a zöld pajzs próba. Ha sikeresen próbáznak, felvarró jelzi tudásukat, melyet cserkészingükön hordhatnak.

A kiscserkésztörvény

1. A kiscserkész uralkodik önmagán.
2. A kiscserkész vezetőjére hallgat.