A cserkész mozgalomban szinte a megalakulás pillanatától jelen van a vízicserkészet. Az pedig, hogy a magyar cserkészet olyan lett amilyen, nagyban köszönhető az egyik legkorábbi vízicserkész eseménynek, az 1913-as vági tutajútnak, ahol - Szövetségünk megalakulása után egy évvel - 105 fiatal, hat hatalmas tutajon ereszkedett le az örvényekkel és sebes zúgókkal teli Vágon Kralovántól Komáromig, mely meghatározó közösségi élménye volt a frissen alakult cserkészközösségnek. A vízicserkészet fokozódó népszerűségét mutatta az is, hogy 1941-re Magyarországon már 23 helyen 26 cserkészvízitelep volt 225 igazolt vízivezetővel.

A történelem viharai azonban szinte tökéletesen megsemmisítették mindezt a rengeteg munkával felépített értéket. Így történt ez a szegedi víziteleppel is, mely bombatalálat miatt dőlt össze.

Sajnos a rendszerváltozás óta eltelt idő arra volt csak elegendő, hogy az évtizdekeig üldözött mozgalmunkat újraszervezzük és ismét elindítsuk a magyar társadalom ismert és megbecsült közösségévé válásának rögös útján. Ahhoz azonban, hogy mozgalmunk újfent fénykorát élhesse, elengedhetetlen, hogy szakágainkat felfejlesszük és a tizenéves korosztály képes legyen kiválasztani azokat a programokat, lehetőségeket, amik folyamatosan motiválják és akár felnőttként is bent tartják őket a közösségünkben, mi több akár életcéljukat, hivatásukat is felfedezhessék általuk.

Mi, a vízicserkész szakág vezetői is ezen fáradozunk: egy izgalmas, változatos "színfoltjává" kívánunk válni a magyar cserkészetnek.

A dél-alföldi kerületben bár sok évtizedes hagyománya van a szakágnak, mégis igazi lendület mostanában kezd kibontakozni és egyre aktívabban vesszük ki részünk az országos programok szervezésében is.

Ahhoz, hogy hatékonyan végezhessük a vízicserkész munkát - a jelenleg rendelkezésünkre álló hajóparkon túl - még egy dologra lenne égetően szükségünk, egy hajószállító trélerre. E nélkül ugyanis a környékbeli vizekhez vagyunk kötve és igen nagy nehézségek árán vagyunk csak képesek az ország távolabbi vadregényes vízi világát felfedezni, a programjaink iránt érdeklődőknek bemutatni.

Éppen ezért elhatároztuk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy cserkészkerületünknek végre saját utánfutója legyen, mely egyrészt normál magasítóval általános célokra, másrészt hajószállító felépítménnyel a vízi szakági célokra is használható.

A kapott ajánlat alapján az alábbi költséggel számolunk:

- utánfutó alapár: 615.950 Ft
- forgalomba helyezési költség: 49.000 Ft
- magasító: 50.800 Ft
- horganyzott kenu szállító: 148.590 Ft
- hátsó támasztólábak: 15.240 Ft
- pótkerék: 26.035 Ft

Összesen: 905.615 Ft

A projekt megvalósításához eddig 832.985 Ft felajánlás gyűlt össze, az alábbi megoszlásban:
519. Bálint Sándor Cserkészcsapat - 150.000 Ft
550. Márton Áron Cserkészcsapat - 70.000 Ft
Dél-Alföldi Vízi Szakág - 196.950 Ft
Dél-Alföldi Cserkészkerület - 250.000 Ft
Alapítvány a Szegedi Cserkészéletért - 50.000 Ft
magánadomány - 116.035 Ft

Hiányzik tehát még 72.630 Ft.
Hisszük, hogy ezt a hiányt - szélesebb körű összefogással - képesek leszünk még előteremteni!
Ha pedig nagylelkűségeteknek köszönhetően a fenti összegnél több gyűlne össze, akkor szeretnénk az utánfutóra ponyvát is készíttetni, illetve meglévő felszereléseinket felújítani (pl. az eltört lapátokat).

A fenti tréler alkatrészek "örökbe is fogadhatóak", azaz ha egy-egy alkatrész teljes költségét felajánlod számunkra és az utalás közleményében ezt jelzed is, akkor vállaljuk, hogy névszerint is feltüntetünk magán a tréleren egy gravírozott táblán a támogatóink között! Az utalás közleménye ez esetben pl. így nézzen ki: "tréler - magasító - név".

Kérjük tehát, hogy amennyiben akár egy kisebb összeggel is szívesen támogatnád e dél-alföldi projektet - mely szakágunk révén országosan is érezhető hatású lesz az eredményeképpen meghirdetendő vízi programok által - akkor utald át támogatásod a Magyar Cserkészszövetség Kerületünk számára fenntartott alszámlájára!

Hálásan köszönjük!

Adatok az utaláshoz:
Magyar Cserkészszövetség V. Kerület
10918001-00000071-76940222 (Unicredit Bank)
IBAN: HU46 1091-8001-0000-0071-7694-0222
SWIFT: BACXHUHB
közlemény: tréler

Kérdés esetén kapcsolat:
Bérdi Péter kerületi vízi szakágvezető - berdi.peter[kukac]cserkesz.hu