A Magyar Cserkészszövetség a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetséggel és a Magyar Cserkészszövetségek Fórumával közösen a kisközösségek működését ösztönző, öt hónapos akciót kezdeményezett Kárpátalján, a nehéz helyzetbe került ifjúság megsegítésére.

(Részleteket a programról itt olvashattok: www.cserkesz.hu/karpatalja)

Az összmagyar cserkészet sikerének könyvelhetjük el, hogy a meghirdetett adománygyűjtés példaértékűen rövid idő alatt eredményes volt, a Program nagyon széleskörű támogatást kapott. Az akcióban Magyarország, valamint Ausztriától Amerikáig több kontinens magyarjai fogtak össze a kárpátaljai honfitársak megsegítésére, aminek köszönhetően több millió forintnyi adomány gyűlt össze. Támogatóinknak ezúton is kifejezzük hálánkat ebben a köszönő levélben: https://goo.gl/NdkJdB

Akciónk hírére a cserkészcsapatokon túl több plébániától és egyéb közösségektől kaptunk érdeklődő visszajelzést, hogy szeretnének a Programban velünk együttműködni. A kapcsolatfelvétel és a programháló kidolgozása ezekkel a szervezetekkel, közösségekkel jelenleg is zajlik kárpátaljai koordinátorunk segítségével.

Nagy örömünkre sok segítő szándékú ember jelentkezett a programra – köztük cserkészek és nem cserkész fiatalok egyaránt –, akik közül megtörtént a hat önkéntes kiválasztása (köztük Petró Annamária csapattagunk is). Számukra a mai nappal (május 27-től) egy háromnapos felkészítés vette kezdetét., A projektet a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöksége nevében Solymosi Balázs cst. (205.) Balu, országos vezetőtiszt nyitotta meg. A délelőtti elméleti képzés keretében Nagy Bercel főosztályvezető helyettes úr (Miniszterelnökség, Kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkárság) üdvözölte a cserkészek kezdeményezését, megköszönte, hogy önkénteseink nehéz helyzetben lévő magyar honfitársaikért hajlandók áldozni időt és munkát, valamint kiemelte, hogy egy krízis helyzetben a személyes kapcsolatok tudnak megtartani, ilyenkor minden gesztus felértékelődik. Ebben rejlik ennek a program az ereje.

A képzés hátralévő napjaiban közreműködnek az MCSSZ Pedagógiai Fejlesztő Munkatársai, a képzések vezetői és trénerei, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasai illetve az KáMCSSZ koordinátora. A felkészítőn interaktív előadások keretében zajlik többek között a módszertani, közösségfejlesztési, és a programmenedzsmenttel kapcsolatos ismeretek átadása.

Az önkéntesek jövő héten utaznak a régióba és kezdik meg helyszíni munkájukat. Missziójukhoz kérjük Isten áldását és segítségét!

Popovics Pál cst. (1.), a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnökének, a KáMCSSZ koordinátorának gondolatai a programról:
„Az ukrajnai válság egyik okaként sok kárpátaljai magyar hagyja el hazáját, közöttük többen olyanok, akiknek hiánya több közösségben sokszor pótolhatatlan (tanárok, cserkészvezetők, hitoktatók és egyéb közösségvezetők is). Ennek a programnak a nyomán ezt az űrt próbáljuk, ha csak kis mértékben is, de pótolni. Hálásak vagyunk az adományozóknak és az ösztöndíjprogramra jelentkezőknek, hogy ebben a formában próbálnak ezekben az időkben segíteni. A kint létük alatt egyházi, cserkész, nagycsaládos szervezetek programjaiba, szervezéseibe illetve szórvány-területi munkába fognak bekapcsolódni. Minden félnek új lesz a munka ebben a programban, így kis izgalommal, de annál nagyobb szeretettel várjuk az ösztöndíjasokat!”

(szöveg forrása: MCSSZ hírlevél)